Budapest Avantgarde

Gyémántrablástól az időutazásig

2017. február 19. - Budapest Avantgarde

Első pillantásra találomra egymás mellé halmozott kacatok, valójában talált tárgyak jól átgondolt kompozícióival elmesélt izgalmas történetek. Vörös Miklós fotói a Faur Zsófi Galériában láthatók.

Egy megrepedt, munkavédelmi sisak, fél pár kesztyű, mérőszalag, egy szebb napokat is látott rádiósmagnó, meztelen nős kártya, feles üveg és cigarettás doboz. És mindez egy festékfoltos hullámpapíron. A kép címe: Üzemi baleset. Ebből a képből is - mint a kiállítás összes többi darabjából - hihetetlen erő sugárzik. Szinte látjuk magunk előtt a sisak gazdáját, amint felhajtja a napindító tömény boldogságot, majd hanyagul rágyújt. Látjuk őt az állványon dolgozni, megbotlani, majd a mélybe zuhanni, és halljuk a rádiós kívánságműsort elnyomó csattanást is.

07_voros_miklos_talalt_targyak-uzemi_baleset.jpg

Vörös Miklós képzőművész 13 csendélete 13 történetet mesél el. Pontosabban csak támpontokat, kapaszkodókat ad magányos, elhagyott tárgyak formájában képzeletünknek, a sztorikat nekünk kell kikerekítenünk. Pontosan ezért érdekesek ezek a képek. Hiszen egy csendélet általában magát adja, nem akar önmagán túlmutatni, főleg nem egy történet esszenciája lenni.

Öngól, Az utolsó SMS, Iroda, Randi. A képek éppolyan izgalmasak, mint a művészeti projekt születésének körülményei: "A koncepció magját az adta, hogy a lakásom környékén sorra találkoztam érdekes, elhagyott vagy kitett tárgyakkal. Első lépésként az egyik ilyen tárgyat hazavittem, nézegettem, és elképzeltem köré egy történetet. Később úgy szelektáltam a megtalált tárgyakat, hogy azok valahogy folytatni tudják ezt a vélt cselekményt. Mikor aztán összeállt egy történetnyi tárgycsoport, megkomponáltam, és megörökítettem őket." - emlékszik a művész a kezdetekre. Az online térben a színfalak mögé is benézhetünk, és a megtalálásuk helyszínén fedezhetjük fel a tárgyakat: instagram.com/talalttargyak

09_voros_miklos_talalt_targyak-gyemantrablas.jpg

Műkedvelő tippünk: a képekkel érdemes először a cím elolvasása nélkül ismerkednünk, majd elolvasni a címet, végül a kép mellett kifüggesztett történetet is. A Metropol Egyetem írásművészet szakos hallgatói, ugyanis felosztották egymás között a képeket, és mindegyikhez megírták saját történetüket. Hat írásműből pedig rövidfilmek készülnek, amiken Für Anikó előadásában hallhatjuk adott írásművet, miközben részleteket láthatunk az írást ihlető képből. Az első film címe: SZATURNUSZ.

TALÁLT TÁRGYAK kiállítás
2017. január 19 - 2017. február 28.
Faur Zsófi Galéria / Panel Contemporary
1114 Budapest, Bartók Béla út 25.

01_voros_miklos_talalt_targyak-vetkozes.jpg

06_voros_miklos_talalt_targyak-szaturnusz.jpg

10_voros_miklos_talalt_targyak-utolso_sms.jpg

11_voros_miklos_talalt_targyak-keszulodes.jpg

talat_targyak_instagram.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bpavantgarde.blog.hu/api/trackback/id/tr2212273525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása