Budapest Avantgarde

Falfestmény az óceáni műanyagszennyezés ellen

2018. június 05. - Budapest Avantgarde

Az Föld műanyag szennyezettsége vitathatatlanul az egyik legsúlyosabb globális problémák közé sorolható, főként az óceáni és tengeri műanyaghulladék mennyisége félelmetes, melynek jelentős csökkentésére azonnali és radikális beavatkozásra van szükség. E világszintű problémára reflektált közös falfestményével három hazai street art művészünk, Suzie, Coke és Void, mely a Környezetvédelmi Világnap alkalmából igazán aktuális témaválasztás volt.

suzie-coke-void-octopus-01.jpg

Tovább

The MNU Story - Németh Zoltán pop up kiállítása az A.P.A. Művészeti Központban

Németh Zoltán / MNU, Salgótarján szürke és romos utcáiról indult 1996-ban, mint másodgenerációs graffiti művész. A kezdeti évek láthatóan - egészen máig - végig kísérték munkásságát. Az alkalmazott grafika világába 2001-ben csöppent bele, amikor Budapestre költözött. Illusztrációk, rendezvények, arculatok tervezésével kezdett foglalkozni, ami határozott lökést adott, hogy átléphesse a graffiti korlátait és egy igazán sokoldalú képzőművész is válhasson belőle, anélkül, hogy a gyökereit hátra hagyná.

Jellegzetes stílusának fejlődésével egyidejűleg, munkái egyre nagyobb elismerést nyertek mind művész, mind üzleti körökben. Ha egy szóval kellene jellemezni munkásságát, azt mondanánk: kiegyensúlyozottság. Ha kettővel: tökéletes kiegyensúlyozottság. MNU mindig megtalálja a módját, hogyan lehet az ügyfél/projekt igényeit tökéletes egyensúlyba hozni a saját, kreatív önkifejezési igényével. Állítása szerint ennek oka, hogy minden inspiráció. "Legyen szó egy zenei fesztivál plakátjáról, képzőművészeti projektről vagy szabadkézi rajzról, mindenhol a kihívást látom. Nyitott vagyok, különböző anyagokkal és technikákkal kísérletezem, hogy mindig valami új FLOW-t hozzak a házba!" (forrás: facebook.com)

Helyszín: APA / Ateliers Pro Arts - 1085 Budapest, Horánszky utca. 5. 
Megnyitó: 2018. június 7. 16:00 óra
Megtekinthető: 2018. június 7 - 10.
Nyitvatartás: csütörtök - péntek 16:00 - 22:00, szombat 13:00 - 22:00
Facebook event

180607_the_mnu_story.jpg

THE US TAPES - Fat Heat és TransOne az Egyesült Államokban

A magyar graffiti szcéna két meghatározó alakja, Fat Heat és TransOne 2017 telén elkövettek egy egyesült államokbeli turnét. Felbukkantak itt-ott, New York-ban, Wynwood kerületében, Miami-ban, Los Angeles-ben, és egy kötelező Las Vegas-i kört is megjártak. A THE US TAPES az első amerikai útjukat dokumentálja, amit egyszer már levetítették egy kiállítás keretei között, de most végre hivatalosan is bemutatásra kerül ez a festékszagú, emberközeli útifilm.

fatheat_transone_wynwood.jpg

Graffiti jam a Filatorigát legálfalnál - FILA Graff Jam

Április utolsó szombatján egész napos ingyenes programon vehettek részt a graffiti és a hip-hop jegyében, Magyarország talán leghíresebb és legrégebbi legális graffiti falánál. A FILA Graff Jamen 35 alkotó számára biztosít a szervező csapat festési lehetőséget a nagy falon, de marad hely azoknak is, akik a helyszínen nevezés nélkül szeretnének bekapcsolódni a festésbe. Meghívott DJ-k gondoskodnak a zenéről egész nap, továbbá jönnek Food Truckok is, hogy senki ne maradjon étel és ital nélkül. A fiatalabb generáció pedig stencil és graffiti workshopon nyerhet betekintést a graffiti világába és próbálhatja ki a különféle eszközöket és technikákat.

Graffiti jam start 10:30
Line up:
ALICE / LATOR / RIFLE / ELOY / JAPON / CYCLE / MONE / OMEGA / EMER / PIOR / RALLiE / TEEK / RUBEL / BALKO / CIME / KHERS / SKEC / KURVA / RULES / KAOS VS ZOEL / ZORD / SMALK / BULSH / TEIL / REST / TASK / TERX / PIANO / MIDE / HAREK / BOZK / GOER / TOWER / PILOSIO / AWOR / COKES / RUPA / GOSPE / GOTH / BOGÁR / KET / ZEST / MASH / / OLAY / VOID / ÁBRA / FHEZ / AMEAL / MELOH-SOLICE / ZCAD / NEMK / METS / SETYS / TIME / BENZER + MILFORD / SIRE / PASO / BITO / MJ ART / SHEK / SIMON / SLOMO / MAZER / ZEUS / INTEX / BXBOR

Zenei line up:
10:00 - 12:00: Rawmatik
12:00 - 14:00: Kool Kasko & Györemix!
14:00 - 16:00: Karcosok Klubja
16:00 - 18:00 Hmad- Die Hard Music

Helyszín: Filatorigát legál graffiti fal, H5 Filatorgát HÉV megálló - 1033 Budapest, Ladik utca
Időpont: 2018. április 28. szombat
Facebook event

180428-filagraffjam.jpg

Óriásplakát művészet Szegeden

A Senkinek Sem Art művészcsoport tagjai és független művészek festettek és nyomtattak molinókra, amelyeket óriásplakát felületekre helyeztek el nyolc különböző helyen a városban. A kezdeményezés a Magyar Kétfarkú Kutya Párt RÓSÁNÉKATÉKA (Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap) pályázat támogatásával valósult meg.

Tovább

Tiltott Absztraktok - A budapesti Zuglói Kör tiltott művei

"A művészettörténet sokat elemezte már a '60-as évek végének nagy csoportos kiállításain (Stúdió, IPARTERV, Szürenon) testet öltő progresszív képzőművészeti irányzatokat, köztük a non-figuratív alkotók tűrt-tiltott műveit. A közvetlen előzményeket viszont még mindig sűrű homály fedi. Az Art+Text Budapest és a Tiltott absztraktok c. filmet készítő Bánki Ákos kiállítása feltárja a francia informel hatása alatt megszülető első budapesti absztrakt festészeti iskola rejtett kincseit: a Zuglói Kör (1958–1968) tiltott műveit. A kiállítás azt a kulcsfontosságú művészettörténeti pillanatot járja körül, amikor a '60-as évek első felében a magyar képzőművészet, nyugati reprodukciók és fordításos elméleti szövegek hatására megtagadta a valóságleíró realista receptúrákat és átlépett az absztrakt festészet – akkor még illegális – birodalmába." (forrás: bpartweek.hu)

Helyszín: Art+Text Budapest - 1054 Budapest, Honvéd utca 3.
Időpont: 2018. április 4-27. - A kiállítás a Budapest ArtWeek keretén belül tekinthető meg.
Facebook event

180417-tiltott-absztraktok.jpg

Steel City Graffiti Jam 4

Idén negyedik alkalommal rendezik meg Acélvárosban a tavaszindító Steel City Jamet. Az élő festés mellett gördeszka versennyel és roller jammel is készülnek a Skate Day Miskolc szervezői. A talpalávalót Györemix! szolgáltatja.

Helyszín: Factory Sport Aréna - 3533 Miskolc, Vasgyári út 43.
Időpont: 2018. április 7. 10:00 - április 8. 04:00
Facebook event

180407-steel-city-jam-4.jpg

Kerámia betűk a budapesti falakon

Rapa73, a hazai graffiti mozgalom egyik legelső úttörője az utóbbi évtizedben a festékspray-t kerámia égető kemencékre cserélte és műhelyében abszolút elsőosztályú csempéket és dísztárgyakat készít, melyekkel az utca embere is találkozhat itt-ott a városban, ha felemelt fővel jár. Praktikus. Jómagam is csak így vettem észre néhány kerámiát, de bevallom, addig nem igazán értettem, miért van például a Printánál a "Without" vagy a Madách Imre tér sarkánál a "Sun" felragasztva, míg Czanik Matyi barátom meg nem mutatta Rapa "The Sun Is Shining Without A Pause" projektjéről a következő videót. "... és lőn világosság." A mester a címadó mondat hét szavát készítette el kerámiából, amit hét épület homlokzatán rejtett el Budapest hetedik kerületében.

Tovább